Potrawka z kurczaka ( smaki bułgarskie)


1 duży kurczak
4 zielone papryki
4 duże cebule ( ja daję pół na pół czerwoną i białą)
1 długa marchewka
Pół selera
Por ( zielona i biała część)
6 pomidorów miąższystych
Biały pieprz
Papryka w proszku słodka i ostra
3 ząbki czosnku
Listki laurowe - 4 sztuki duże
sól
mąka
1 litr rosołu instant.

Kurczaka podzielić na 8 części. Każdą część natrzeć solą i białym pieprzem, i wstawić do lodówki.
Paprykę pokroić w paski, pora w krążki, cebulę w półtalarki, marchew i selera zetrzeć na grubej tarce. Pomidory pokroić na ósemki.Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki. Papryki i pomidorów nie trzeba obierać ze skóry.
Gdy warzywa sa już rodrobnione, wyjąć kurczaka z lodówki i opanierowac w mące.
Na wysokiej patelni rozgrzać mocno smalec i smażyć kawałki mięsa na złoty kolor. Usmażone mięso przełożyć do osobnego garnka.
Na patelni przesmażyć warzywa partiami.Usmażone dodawać do kurczaka.
Całośc zalać rosołem, dodać listki laurowe i dusić ok. 40 minut.
Na koniec dodać papryke słodką ( ja dałam całe opakowanie), doprawić do smaku według własnych upodobań ostrą papryką.
Jeśli potrawka jest zbyt rzadka, roztrzepać makę ze śmietaną 18%, dolać do potrawki i zagotować mieszając ( ja wcześniej wyciągam mięso, żeby się nie rozpadło i żeby było łatwiej mieszać)

Podawać z białym pieczywem, kaszą lub ryżem.

Smaczego


  PRZEJDŹ NA FORUM