Ciasta buni |
ŚWIECZKI Biszkopt: - 8jajek - 1 niepełna szkl cukru pudru - 1 1/4 szkl mąki pszennej - 1 op. cukru waniliowego Krem: 1/2 szkl i 3 łyżki cukru - 15 dag masła - 1 łyżeczka aromatu waniliowego Ponadto: - 10 dag gorzkiej czekolady - kilka migdałów - papier do blachy / ew. posmarować tłuszczem i posypać mąką/ Biszkopt: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypać przesianą mąkę, dodać pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać cienką warstwą do natłuszczonej i obsypanej mąką płaskiej dużej blachy, która jest na wyposażeniu kuchenki. Piec około 25-30 minut w temp. 190 stopni. Ostudzić. Krem: Masło utrzeć z cukrem i aromatem Świeczki: Z ciasta wyciąć np kieliszkiem i średn. 4 cm kółęczka. Powstałe walce sklejać kremem tak ., by powsatały świeczki. Schłodzić. Rozpuszczona czekoladą polać świeczki- z migdałów zrobić knoty. / Ja sklejałam po 3-4 plasterki- bo większe krzywiły się na bok... Przekładałam masą z innego ciasta- bo przy świątecznym pieczeniu zawsze jakiejś masy zbywa./ |