Nasze mięsiste
Mój plan na jutro to zrobić to po raz enty.
Jutro lekko zamarymuję to to.
Fakt że obróbkę termiczną zaczynam w środę, w czwartek poprawka, a na piątek ma być wyrób finalny, ale do rzeczy.

Pyszny schab wg Wawika
schab, łopatka lub pierś z indyka (około 2kg)
składniki
2.l wody
2. łyżki soli (według smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek
jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka mięsa
np. łopatka to można dać więcej.
1. łyżka cukru
1/2 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
4. ząbki czosnku
2. łyżki musztardy i inne przyprawy takie jak liść laurowy, ziele angielskie,kolendra. itp.

Wykonanie:
Wodę wymieszać ze wszystkimi przyprawami, zagotować i wystudzić.
Do zimnej zalewy dodajemy mięso.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut.
(przy mniejszych porcjach mięsa można skrócić czas gotowania nawet o połowę)
W takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym do wystudzenia.
Następnie nasze pyszności doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ponownie 10 minut. Przykrywamy
pokrywką garnek.
Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjmujemy mięso i...gotowe.


  PRZEJDŹ NA FORUM