Nasze mięsiste |
Mój plan na jutro to zrobić to po raz enty. Jutro lekko zamarymuję to to. Fakt że obróbkę termiczną zaczynam w środę, w czwartek poprawka, a na piątek ma być wyrób finalny, ale do rzeczy. Pyszny schab wg Wawika schab, łopatka lub pierś z indyka (około 2kg) składniki 2.l wody 2. łyżki soli (według smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka mięsa np. łopatka to można dać więcej. 1. łyżka cukru 1/2 płaska łyżeczka mielonego pieprzu 4. ząbki czosnku 2. łyżki musztardy i inne przyprawy takie jak liść laurowy, ziele angielskie,kolendra. itp. Wykonanie: Wodę wymieszać ze wszystkimi przyprawami, zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy mięso. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. (przy mniejszych porcjach mięsa można skrócić czas gotowania nawet o połowę) W takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym do wystudzenia. Następnie nasze pyszności doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ponownie 10 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjmujemy mięso i...gotowe. |