Przygody kulinarne Gatity
Wspominałam Wam już, że pierwszy raz w życiu wzięłam się za zrobienie sera w domu...
Robiłam go wg. tego przepsu:

Na 5 l mleka dałam 20 kropili podpuszczki w płynie, pół łyżeczki soli, 5 łyżek kefiru. Podpuszczkę dodałam do mleka podgrzanego do 36 stopni. Dosypałam grubo mielony pieprz i płatki papryki. Po 30 min pocięłam rózgš skrzep i zostawiłam na 30 min. W tym czasie 2 razy odlałam serwatkę i 2 razy pogniotłam delikatnie skrzep. Następnie do formy i odwracałam kilka razy. Po 12 godz. do solanki: 30 dag soli na 1,5 l wody. W solance był 4 godz i był odwracany gdyż przy tak dużym stężeniu soli pływał na wierzchu. Po wyjęciu osuszenie i dojrzewanie przez 7 dni w chłodnym miejscu.

Oto foto-relacja wesoły
















Ser wyszedł przepyszny !!!


  PRZEJD NA FORUM