Ciasta buni
PIERNICZKI

- 1 kg mąki
- 1 szkl cukru
- 6 łyżek miodu
- słoik dżemu, lub powideł
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- łyżeczka sody rozpuszczona w małej ilości mleka
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki kakao
- 2 budynie czekoladowe
- 25 dag margaryny
- opakowanie przyprawy do piernika

Wymieszać z mąką proszek do pieczenia, budynie, kakao.
Margarynę z miodem, cukrem i dżemem rozpuścić. Dodać rozpuszczona w mleku sodę. Ubić białka dodać żółtka i wszystko dodać do maki- zarobić ciasto i wstawić do lodówki do następnego dnia. Wykrawać grube pierniczki foremkami. Piec około 10-15 minut w 180-200stopni C.

/ Ja czekałam tylko kilka godzin, bo wnusia nie mogła sie juz doczekać wykrawania. Ciasto było troche rzadkie- zagniotłam jeszcze dodając trochę mąki./

Na drugi dzień mam nadal mięciutkie pierniczki. Wyszły 3 spore miski pierników...

bardzo szczęśliwy


  PRZEJDŹ NA FORUM