mniam-moje serce gotuje:)
weekendowa propozycja
lol
sushi - ok 20szt sushi

ugotować wg przepisu na op. 3/4szkl ryżu do sushi w lekko osolonej wodzie(najtańszy znalazłam w Kauflandzie).
Ugotowany skropić 2-3łyżeczkami octu ryżowego z odrobiną soli i szczyptą cukru.
Odstawić wysypany do miski do ostygnięcia.
W tym czasie obrać,pokroić wzdłuż na 4 części 3 średnie marchewki.Pokrojone wrzucić do wrzącej ,lekko posolonej i osłodzonej wody(tyle,żeby były lekko zakryte).Pod przykryciem gotować na małym ogniu 5min.Odcedzić,ostudzić i przekroić na pół wzdłuż.
Podobnie pokroić wzdłuż świeży ogórek-długość marchewki i ogórka ma być podobna -na szerokość liścia nori(wodorosty do sushi).
Dojrzałe ,miękkie avokado obrać ze skórki ,wyjąć pestkę i pokroić na podobnej grubości paski.
Łososia wędzonego pokroić w podobnej wielkości grubsze kawałki lub plastry(mogą być również paluszki krabowe).Przygotować pastę wasabi(zielony chrzan)
Na macie bambusowej układamy liść nori-błyszczącą stroną na zewnątrz-dolny,węższy brzeg nori i maty bambusowej w jednej linii
Cienką warstwą rozsypujemy ryż-u góry zostawiamy ok 1,5cm wolne miejsce
Zwilżonymi palcami lekko ugniatamy ryż,uzupełniając wolne miejsca



ok 5-6cm od dolnego brzegu smarujemy ryż wasabi-ostrożnie z ilością -ostrywesoły
Na wasabi układamy 2 paski avokado,2 paski ogórka ,2 paski marchewki





na środku kładziemy łososia ew paluszki krabowe,inną rybę(miałam tylko plastry więc są plastryoczko



zawijamy-łapiąc brzeg maty zawijamy dosyć ciasno liść z nadzieniem do środka,aż do połączenia brzegu maty z ryżem
odklejamy delikatnie brzeg maty i rolując dalej dociskamy kolejny kawałek-lekko ściskamy



i tak zwijamy do końca zwilżając lekko wolny brzeg na końcu-lepiej się sklei





bardzo ostrym nożem bez ząbków kroimy na dowolnej grubości kawałki(ja kroję trochę cieńsze niż sugerowane linie na nori-łatwiej włożyć do ust na jeden kęsoczko



podajemy z sosem sojowym i imbirem kandyzowanym-mniamwesoły
pan zielonypan zielonypan zielonypan zielony


  PRZEJDŹ NA FORUM