Szparagi |
Znalazłam przepis na sałatkę na blogu : http://akacjowyblog.blogspot.com/2013/06/zielono-mi.html SAŁATKA Z ZIELONYCH SZPARAGÓW Z FETĄ I LIMONKĄ (składniki na 2 porcje) -pęczek zielonych szparagów, -60 g twardego sera feta, -pęczek drobnego szczypiorku, -1 limonka, -3 łyżki oliwy, -estragon, cząber, cukier, sól, pieprz. Szparagi włożyć do wrzątku z dodatkiem soli i cukru (najlepiej gotować je "główkami" do góry , gdyż te miękną najszybciej, grube szparagi gotować ok. 8 min, cieńsze krócej - warzywa powinny być jędrne). Osączyć,ostudzić. Szczypiorek umyć, osączyć, pokroić. Fetę pokroić w kostkę. Limonkę sparzyć wrzątkiem,połowę pokroić na ósemki, z połowy drugiej otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Rozpuścić w nim szczyptę soli i cukru, dodać pieprz, po 1/3 łyżeczki estragonu i cząbru. Dolać 3 łyżki oliwy i wymieszać, aż powstanie aksamitny sos. Ułożyć szparagi, szczypior i fetę. Sałatkę polać sosem, doprawić solą i pieprzem. Udekorować cząstkami limonki i podawać.Smacznego Ciekawe zestawienie dlatego wrzucam. Czym można zastąpić szparagi, na czas kiedy nie ma ich w sklepach |