Na święta
stoiki i różne pierdoły z okazji świąt
Ja robiłam wesoły
Kaczkę w środku i na zewnątrz natarłam solą i nasypałam do środka czosnek rozgnieciony, rozmaryn i majeranek, roztarłam to po całej kaczce. Z wierzchu też posypałam tymi ziołami. Włożyłam do lodówki na całą noc. Ale podobno wystarczy na 2 godziny. Przed pieczeniem nałożyłam do środka kaczki dwa duże jabłka obrane i bez ogryzków. Spięłam to wykałaczkami. kaczkę nasmarowałam smalcem i piekłam w gęsiarce 2 godziny.
Można jeszcze jedno dodatkowe jabłko nieobrane tylko w plasterkach podsmażyć krótko na wytopionym tłuszczu i podawać porcje ubrane w te plasterki. Tylko muszą być nierozciapciane.
Proste, bez wymyślania, ale przynajmniej zawsze wychodzi.


  PRZEJDŹ NA FORUM