mniam-moje serce gotuje:) |
U nas robi furorę ,polecam Ktoś lubi zupe rybną? Bo ja uwielbiam,ale idealnie zrobioną jadłam nad morzdm taką zupkę i szybciorem gotowałam w poszukiwaniu onego boskiego smaku.Udało się ,zapisałam co by nie zapomnić,polecam Zupa rybna biała Do gara z wodą ok 3l wody i pęczek włoszczyzny,cebulka i trochę lubczyka,sól-gotować ok 40min. Osobno obgotowałam na krótko szkielety z łososia-2 spore. Wyjąć 2-3 marchewki(2 mniejsze zostały w zupie) Wrzucić szkielety do wywaru i gotować ok 20min. Przecedzić ,a do bulionu dodać pokrojone drobno ziemniaki-gotować do miękkości ok 20min.(po 10min wkroić 3 serki topione np Gouda),listek laurowy,ziele i pierz. Obrałam mięsko od ości . Osobno obgotowałam dzwonko łososia i trochę dorsza-podzieliłam na cząstki-po ok 10min na tycim ogniu. Gdy ziemniaki są miękkie,doprawić ew solą,białym pieprzem,ciut chilli,gałki muszkat. Łyżeczkę mąki ziemn.rozpuścić w małej ilości wody i dodać do zupy.Zabielić śmietaną Zetrzeć do zupy na tarce jarzynowej trochę marchewki,pietruchę-zupa jest lekka,delikatna,szlachetna. POLECAM |