Chleb na zakwasie |
Chętnie bym wam powysyłała, tylko to spożywka więc mogło by się cos po drodze zalęgnąć w paczce Ja dostałam zakwas już gotowy ale znalazłam przepis z którego można uzyskać swój zakwas. Wczoraj juz się poddałam bo padłam na pysk ale już nadrabiam. cytat: " Jak zrobić zakwas chlebowy Potrzebne są do tego trzy składniki: mąka, woda i czas. Na początek radzę zrobić zakwas z mąki żytniej. I tu uwaga: najlepiej do robienia zakwasu nadają się mąki typowo chlebowe, czyli o wyższych typach. Generalnie: im wyższy typ, tym lepiej i tym mąka ciemniejsza. A więc bierzemy mąkę żytnią, powiedzmy jakieś 50-100 gram, mniej więcej tyle samo wody letniej, nie za ciepłej, tak koło 30 stopni, mieszamy dokładnie jedno z drugim w naczyniu dość pojemnym (np. miska plastikowa), przykrywamy i odstawiamy we w miarę ciepłe miejsce (najlepiej w temperaturze między 25 a 30 stopni – nie jest to mój wymysł, w tej temperaturze najlepiej rozwijają się nasi najlepsi przyjaciele: bakterie i grzybki). Na drugi dzień, czyli mniej więcej po 24 godzinach, znowu dajemy 50-100 gram mąki i tyle samo letniej wody, mieszamy solidnie naszą masę i odstawiamy. Co jakiś czas można ciasto przemieszać i znowu odstawić, żeby bakterie mogły spokojnie pracować. Nasza mieszanka może wyglądać tak dość nieładnie z bąbelkami. Procedurę powtarzamy przez 5 dni i po 5 dniach uzyskujemy sporo zakwasu, który można użyć do upieczenia pierwszego chleba. Należy oczywiście pamiętać, żeby do pieczenia nie zużyć wszystkiego! Część zakwasu, powiedzmy jakieś 50 gram, wrzucamy do słoiczka, zakręcamy i do lodówki. To będzie zaczyn do następnego zakwasu na kolejny chleb. Teraz mój przepis - skład Wyhodowany lub pozyskany zakwas 1/2 mąki żytniej razowej 3/4 mąki szymanowskiej przennej szklanka pestek słonecznika szklanka otrębów przennych szklanka siemienia lnianego szklanka płatków owsianych 5 płaskich łyżeczek od herbaty soli na sucho wymieszać ręką, potem dodać 1 i 1/2 litra ciepłej wody i zakwas wymieszczć ręką i odstawić na 5 do 8 godzin . Wyłożyć brytwankę papierem do pieczenia i upiec w temperaturze 180 stopni przez 1 godz i 20 min. Chleb jest ciężki mokry i syty i smakuje rewelacyjnie Należy pamiętać żeby odłożyć z całości zakwasu tyle co 300 ml szklanka i trzymać w lodówce nie dłużej niż 14 dni |